obrączki

Menu weselne czyli... » powrót do porad

art

Dość istotnym elementem wszelkich przygotowań przedweselnych i przedślubnych jest decyzja dotycząca tego, co podacie do jedzenia i picia swoim gościom. Mowa tu o menu weselnym. Oczywiście możecie postawić na catering weselny, a wtedy nie musicie już o nic się martwić. Jednakże większość Par Młodych decyduje się na bardziej tradycyjne rozwiązanie. Podpowiemy, w jaki sposób komponuje się menu weselne oraz jakie elementy powinny się na nim znaleźć obowiązkowo.

Menu weselne to krótko mówiąc spis dań, którymi uraczycie swoich gości. Właściwie ułożone menu powinno zawierać następujące elementy:

• Dania gorące
• Dania na zimno
• Przystawki
• Słodkie desery
• Alkohole
• Napoje bezalkoholowe

Pierwsze danie, jakie powinno znaleźć się na stole to smaczny, ale niezbyt obfity czy tłusty obiad z dwóch dań. Wcześniej można podać jakieś lekkostrawne przystawki czy przekąski, ale w niezbyt dużej ilości.

Następnie podajemy coś słodkiego. Oczywiście punktem kulminacyjnym tej części przyjęcia, powinien być tort weselny.

Przystawki i różnego rodzaju przekąski: słodkie i ostre a także sałatki oraz owoce (najlepiej te egzotyczne), powinny być dostępne przez cały czas trwania imprezy.

Ważnym elementem menu weselnego jest również kolacja. Dobrze, jeśli będzie ona składała się również z ciepłych dań.

W czasie całej imprezy, goście powinni mieć również wolny dostęp do napojów: alkoholowych, bezalkoholowych, na ciepło i na zimno.

Przygotowanie i wyborem menu, należy zająć się na kilka miesięcy przed planowaną uroczystością. Dzięki temu, łatwiej będzie określić również, jakie potrawy będą mogły się znaleźć na stole, o jakie będzie trudniej.


dodano: 20.01.2012 15:36:23
  • foto
  • Dotychczasowa ocena:
  • |
  • Oceń artykuł:

tagi: catering, trojmiasto, menu, weselne, pomorskie, jedzenie, restauracje