obrączki

Katalog firm » Powrót do listy firm

Wybierz / Zmień

Atrakcje ślubne

Carving jest to sztuka. Chyba jest to dość trafne określenie. Carvingowcy, czyli osoby zajmujące się carvingiem są zatem artystami. Carving powstał, a może wyodrębnił się z tzw. sztuki pałacowej. Pierwsze wzmianki o fantazyjnym, artystycznym wycinaniu owoców i warzyw pochodzą z Chin, z okresu panowania dynastii Tang (VII – X w.). Rozkwit carvingu miał miejsce nieco później, podczas rządów dynastii Song (X-XIIIw.). Właśnie wtedy carving opuścił cesarskie komnaty i pałace. Nie trafił co prawda od razu pod strzechy ale stał się zdecydowanie bardziej przyjazną formą, zwłaszcza wśród klasy średniej. W mniej więcej tym samym czasie (XIII – XIV w.) również w Tajlandii carving stał się znaną szerzej sztuką. A to za sprawą corocznego święta religijnego Loy Krathong. Wtenczas sztukmistrzyniami były kobiety pracujące na królewskim dworze, które zaczęły wycinać przepiękne owocowe i warzywne dekoracje również w swoich domach, dla swoich gości. Obecnie Tajlandia jest uznawana za kolebkę światowego carvingu. Władze Tajlandii uznały sztukę carvingu za element dziedzictwa narodowego. W celu propagowania i ochrony, fantazyjne wycinanie z warzyw i owoców wprowadzono do kanonu zajęć szkolnych.

Dekoracje z owoców tworzy się bazując na owocach egzotycznych. Dojrzewają one bardzo szybko i stają się soczyste, toteż najlepszym materiałem dla carvingowca są one wtedy, gdy są niedojrzałe. Są to m. in. wszelkiego rodzaju arbuzy, melony i dynie a także papaja czy ananas. Ze względu na swoją wielkość są one wdzięcznymi owocami dla początkujących. Do dekoracji z warzyw najczęściej używa się rzodkwi, buraków, różnego rodzaju rzep, brukwi, kabaczka a także marchwi, selera, kalarepy. Warzywa są zazwyczaj mniejsze od owoców więc stworzenie pięknej kompozycji z warzyw wymaga już nie lada umiejętności i pewnej wprawy. Warzywa są też dużo twardsze, stąd też wycina się w nich o wiele trudniej i wolniej. W Azji używa się także nie występujących w Europie bulw kolokazji i rzodkwi japońskiej. Do uzupełnienia gotowych rzeźb lub większych kompozycji stosuje się m.in. kolorowe papryczki chilli, pomidorki, liście pora, kolorowych sałat, świeże zioła no i oczywiście świeże owoce. Skomponowanie stołu z owocami zawierającego rzeźby owocowe i warzywne jest nie lada wyzwaniem. Fantazyjnie przygotowane elementy kompozycji trzeba umiejętnie wyeksponować, a później troszczyć się o nie J. Najlepszym sposobem zapobiegania wysychaniu eksponowanych dekoracji z owoców jest zraszanie ich lodowatą wodą. Pozwala to dłużej utrzymać wilgotność i jędrność owoców i warzyw...

Cena: 0.00
Zaliczka: 0.00

Ilość wyświetleń: 2894

tagi: wzory na owocach arbuz dekorowanie

Źródło: www.carving-art.pl